ÖPPEN FÖRELÄSNING – Ukraina – Peter Johnsson

Öppen föreläsning

Inträde: 50 kr för medlemmar och 100 kr för övriga.

UKRAINA

Peter Johnsson har under fyrtio år med Warszawa som fast bas varit utrikeskorrespondent för nordiska media i Östeuropa och därvid under mer än trettio år bevakat utvecklingen i de baltiska länderna, i Belarus och i Ukraina.

Peter Johnsson, är i grunden historiker och författare till flera böcker om Östeuropa, däribland ett större verk, ”Ukraina i historien”, en bok som är oumbärlig för alla som vill förstå orsakerna till den nutida konflikten. Den är ett måste för alla svenskar som vill veta mer om Ukraina än det som kommer fram i nyhetsflödet.

Ukraina har en historia som i stora stycken grundligt skiljer sig från Rysslands historia. 

Att det nuvarande kriget utspelas mellan två broderfolk som under århundraden levt i fred med varandra är en myt. Ukraina har under århundraden istället, till skillnad från Ryssland, varit införlivade med länder som tillhör den västerländska civilisation.

För att förstå varför Putins Ryssland idag för ett grymt krig mot Ukraina med det uttalade syftet att rensa bort den ukrainska nationen i historien är det nödvändig att känna till vad som skiljer dessa två länders historia åt.

I sin föreläsning kommer Peter Johnsson att skildra just detta.

 

Kontakt

Senioruniversitetet i Halmstad
c/o Anders Warman
Matadorgatan 3
302 90 Halmstad
suhalmstad@sverige.nu

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *