PENSIONÄRSUNIVERSITETETS FILMKLUBB

 

PROGRAM VÅREN 2017

Under våren visas fem filmer. En australiensisk, en svensk, en Storbritannien/Frankrike, en Storbritannien/USA och en Irländska republiken/Frankrike/Nederländerna

Samtliga föreställningar är på Röda Kvarn kl 15.00.
Avgift 50:- per föreställning.Ha gärna jämna pengar.
OBS! Biljetter säljs på Karl XI:s servicehus mellan 13.45 - 14.45.
Visa medlemskortet vid biljettköp.

Medlemskort i Pensionärsuniversitetets Filmklubb krävs. Om du inte redan är medlem får du begära medlemskort när du köper biljett.

Vi annonserar i Hallandposten under ”Almanackan” på visningsdagen.

Pensionärsuniversitetets styrelseordförande Gunnel Söderberg, 035-104749 och vice ordförande Agneta Höckert, 070-6040417 kan svara på frågor angående filmerna.

 

24 januari 2017 – The Dressmaker

Australien, 2015, drama, 1 tim 58 min

Regi: Jocelyn Moorhouse

I rollerna: Kate Winslet, Judy Davis, Liam Hensworth, Hugo Weaving, Shane Bourne m fl

”Jag är tillbaka – era djävlar” så lyder öppningsrepliken i The Dressmaker. Tilly (Winslet) återvänder till sin hemby Dungatar på den australiensiska landsbygden som hon tidigare tvingats lämna under traumatiska omständigheter – hon ansågs vara skyldig till mord på en jämnårig pojke. Hon är nu en mycket berömd klädskapare och hennes vapen är en symaskin. Nu är skräddarsydda klänningar åt olika personer i byn hennes bästa sätt att återta makten över alla dem som hånat och sårat henne. Hennes magnifika kreationer förvandlar snart bygatan till rena catwalken och hon vänder upp och ner på lag och ordning. En elak lärarinna, en fördömande apotekare och en kåtbock till borgmästare är andra för handlingen väsentliga personer som försöker hålla god min i elakt spel.

14 februari 2017 - Florence Foster Jenkins

Storbritannien, Frankrike, 2016, dramakomedi, 1 tim 51 min

Regi: Stephen Frears

I rollerna: Meryl Streep, Hugh Grant, Rebecka Ferguson m fl

Jenkins (Streep) var en excentrisk och stormrik arvtagerska, övertygad om hon att var en superb operasångerska trots att hon saknade alla former av musikalisk talang. Hennes tålmodige make spelad av Hugh Grant gör allt han kan för att hålla sin hustrus operadrömmar vid liv. Han ger dirigenter och musiker bra betalt om de säger att Jenkins kan sjunga. Han mutar musikrecensenter och publik som villigt spelar med i operabluffen. Filmen leder fram till ett liveframträdande i väldiga Carnegie Hall. Ett fullständigt dödsdömt projekt. Eller?

14 mars 2017 - Den allvarsamma leken

Sverige, drama,2016, 1 t 55 min

Regi: Pernilla August

I rollerna: Karin Franz Körlof, Sverrir Gudnason, Liv Mjönes, Göran Ragnestam, Michael Nyqvist m fl

Arvid Stjärnblom (Gudnason) får arbete i Stockholm 1901 som korrekturläsare på Nationalbladet. På en tillställning på en skärgårdsö möter han den vackra konstnärsdottern Lyda Stille (Körlof). De blir förälskade men Arvid kan inte erbjuda Lydia något, så äktenskap är inget att tänka på. Åren går. Lydia gifter sig med en rik äldre man och Arvid gifter sig också med Dagmar (Mjönes) utan att vara förälskad. Naturligtvis möts Arvid och Lydia många år senare och inleder ett hemligt förhållande. Filmen bygger på Hjalmar Söderbergs roman med samma namn och väckte stor uppmärksamhet och debatt när den kom ut 1912.

18 april 2017 - Love and Friendship

Irländska republiken, Frankrike, Nederländerna, 2016, dramakomedi, 1 tim 32 min

Regi:Whit Stillman

I rollerna: Kate Beckinsale, Tom Bennett, Chloë Sevigny, Xavier Samuel, Stephen Fry m fl

Nyblivna änkan Lady Susan (Beckinsale) är förbluffande vacker, manipulativ, cynisk och intelligent men dessvärre utblottad. I filmen har Susan hittat en friare till sin unga dotter Frederica. Sir James Martin som friaren heter spelas av Tom Bennett, är stormrik, men tyvärr också dum i huvudet – a complete blockhead. Samtidigt intresserar sig Susan själv, som vet allt om hur män tänker och resonerar, för den unge och stilige DeCoursey (Xavier Samuel). Kärleksförvecklingarna drar igång i högsta möjliga tempo och det är faktiskt uppfriskande att huvudpersonen Susan inte är det minsta sympatisk. Speltiden går snabbt och när man ställer sig frågan ”vad kunde gjorts bättre i den här filmen” blir svaret ”inget”.

2 maj 2017 - Bridget Jones Baby

United Kingdom, USA, 2016, komedi, 2 t 2 min

Regi: Sharon Maguire

I rollerna: Renée Zellweger, Colin Firth, Patrik Dempsey, Jim Broadbent, Gemma Jones m fl

När vi nu återser Bridget Jones (Zellweger) har hon hunnit bli 43 år. Hon arbetar som TV-producent som leds av hennes väninna Miranda och hon är åter igen singel och har alldeles för lite sex. Hennes väninna tänker råda bot på det och tar med Bridget till Glastonburyfestivalen. Där hamnar hon i ett tält med match-makingmogulen Jack Quant (Dempsey). Kort därefter får hon ihop det med sin förre man Darcy (Firth) som nu ligger i skilsmässa. Det visar sig att de ekologiska, delfinvänliga kondomer som Bridget äntligen fått användning för inte riktigt fyllde sitt egentliga syfte.